Hensikten med en behovsanalyse er å foreta en systematisk undersøkelse av det reelle behovet for å realisere videre målrettet arbeid gjennom en eller flere prosjektideer. Behovene kan hentes inn gjennom spørreundersøkelser, intervjuer eller workshops og dokumenteres i forhold til verifiserbare målsetninger.
Behovsanalysen skal avdekke de underliggende behovene for en anskaffelse på alle nivå i organisasjonen. Behovene skal resultere i verdibeskrivelser som skal kunne verifiseres ved analyse av oppnådde gevinster etter at løsningen er implementert.
Formålet er å utforme et behovsorientert underlag for beslutning om hvorvidt prosjektidéen skal forkastes eller om det skal brukes tid og ressurser på videre plan- og utredningsarbeid, og eventuelt gi grunnlagsdata for dette. Behovsanalysen skal minst avklare:
- Om behovet er reelt,
- Om behovet allerede er dekket gjennom andre systemer og/eller vil kunne bli dekket gjennom andre, pågående prosjekter i egen eller annen avdeling,
- Behovets totale omfang,
- Sammenfallende behov slik at standardiserings- og/eller synergieffekter oppnås.
En behovsanalyse må gjennomføres systematisk, og fortrinnsvis av en arbeidsgruppe som tilsammen kombinerer de viktigste interessentene i forhold til den prosjektidéen som skal vurderes.
Det er viktig å sikre et trygt og rasjonelt beslutningsunderlag samtidig som prosjektidéen forankres på tvers av de faginteresser som vil kunne bli berørt av prosjektet gevinster og og dets konsekvenser. Dette kan gjøres ved å følge en Systems Engineering-tilnærming, som spesialiserer seg på å se på et komplett system over hele livsløpet, på tvers av fagområder. Videre må analysen utformes slik at den ender opp i en mest mulig entydig anbefaling som beslutningstaker kan ta stilling til.
Normalt fører en behovsanalyse til at prosjektet ikke starter opp, eller til initiering av videre plan- og utredningsarbeid.
Det viktigste, og uansett behovsanalysemetoder, er å få definert en så klart som overhodet mulig behovsbeskrivelse, samt etablere en best mulig kommunikasjon mellom samtlige involverte uansett nivå, gjennom hele prosessen.
Behovene danner toppnivået i kravhierarkiet som man styrer etter i det etterfølgende fasene.
Intech.
For å få en oversikt over de krav og behov som finnes i prosjekter av en viss størrelse kreves det en metodikk som ivaretar avhengigheter og sporbarhet av krav. Dette er ikke minst viktig i forbindelse med pågående endringer underveis i prosjektene, og en integrert del av systems engineering slik dette benyttes av Intech.
Når man har kontroll på krav og avhengigheter, kan den kreative prosessen foregå i kontrollerte former og uten overraskelser i form av uforutsette krav eller konsekvenser av de veivalg som tas underveis. Systems engineering benyttes som en metodikk for å holde kontroll på denne oversikten, og sørge for at kravhåndteringen integreres i de forskjellige involverte fagmiljøene.
Intech kan bistå dere i ledelse av utviklings- og endringsprosesser samt innføring av løsninger som understøtter god kravhåndtering og systems engineering i organisasjonen.
Vi er lisensiert partner med leverandører som IBM og Polarion og har sertifiserte eksperter på valgte løsninger fra leverandørene. Vår spesialisering er innen kravhåndtering, sporing og oppfølging frem mot analyse av realisert gevinst.
Dersom dere ønsker kurs i kravhåndtering, kan mer informasjon om dette finnes her.
Les mer om hvordan Intech hjelper deg fra behov til løsning her.
For mer informasjon, kontakt oss på info@intech.no.